Categorie: "Lijf"

Earth in Paradiso; vlag op geel

Dat de heren van Earth een hekel hebben aan snelheid – onder het motto “hoe meer er gebeurt binnen een stuk muziek, hoe meer het op herrie begint te lijken” – blijkt wel uit het tempo waarin de extra DVD “Within the Drone” van het laatste album Hibernaculum zich afspeelt. Hijg hijg. Wat een zin.

Dylan Carlson koos Drone omdat “het niet langzamer kan”. In de praktijk houdt dat mede in dat het afwisselend vermogen minimaal is. Maar toch is het leven interessant om eens een Drone-band aan het werk te hebben gezien. Zelfs zonder jointje, of zeven. De hypnotiserende werking die het op plaat heeft – hoe meer basgebrom hoe beter – is live zwaar versterkt. Je trommelvliezen worden flink op proef gesteld door de hoeveelheid lage tonen. En de tonen die er vooral niet zijn vult je muzikale fantasie aan. Begint een beetje te klinken als Carlsons eigen woorden. Heb net een Earth-plaat geluisterd. Hypnose is check. Zweef zweef. Hierboven de foto van waar mijn hersens denken dat ik me momenteel bevindt.

Maar waarom dit gelul allemaal? Ze staan morgenavond in Paradiso en er zijn nog kaarten, want het vlaggetje staat op geel.

Geboren voor het podium

Dewolff is geboren voor het podium. Ze horen er thuis. Waar menig clubbespelende collega met het dubbele aantal jaren nog ongemakkelijk oogt op de buhne spelen deze jongens de tent plat zonder te geremd of juist te geforceerd over te komen. Toetsenist Robin leeft zich als een bezetene uit achter zijn Hammond, drummer Luka van de Poel kan het zo nu en dan gewoon alleen af en zijn broer Pablo bespeelt zijn snaren loepzuiver. Locatie: de kleine zaal (plaats voor ongeveer 125 man), Luxor Live in Arnhem. Publiek: alle leeftijden door elkaar, maar allemaal zeer enthousiast. Bijzonderheden: Dewolff sluit af met een gedeeltelijke improvisatie van twintig minuten. Naar het schijnt is deze afsluiter iedere avond weer net iets anders. Lef. En niets dan lof. Een avond pure Bluesrock met veel gevoel gebracht voor 7,50. Beter krijg je niet voor prijs. Voor het dubbele ook niet.

Als zelfrespecterende rockliefhebber MOET je dit gezien hebben.

Data nogmaals: 21 maart 013 Tilburg, 27 maart Atak Enschede, 3 april Fenix Sittard en 10 april in P3 te Purmerend.

The Answer op plaat en live

Morgen kun je naar de platenboer om de nieuwe van The Answer te halen, ‘Everyday demons’ getiteld. Voor alle liefhebbers op leeftijd van Led Zeppelin (ja obviously) en alle jonkies die van The Datsuns houden. Kaarten zijn er ook nog voor hun bezoek aan de Melkweg op 14 maart. En hieronder het clipje van ‘On and on’, toegankelijkheid ten top.

Zeppelin-coverband beter voor de portemonnee

Voor wie de hoop op een ”soort van definitieve reunie” geheel heeft opgegeven en het daarmee hoogstwaarschijnlijk keihard bij het rechte eind heeft: Letz Zep dan maar. Ze zijn er ieder jaar en nu dus weer. Ze horen bij de A-klasse van de coverbands, in de Liga van Australian Nirvana en The Bootleg Beatles – alleen lijken ze wat minder dan voorgenoemden - en hopen zodoende de Melkweg vol te krijgen voor 18 euroots per bezoeker (excl. die vermaledijde ‘servicekosten’ en dan het typische Adamse lidmaatschap natuurlijk). Zaterdag 11 april voor o.a. Rock ‘n Roll, Whole Lotta Love, Kashmir en When the levee breaks.

Live-data jongste bluesrockers van Nederland

Dewolff is de belichaming van het doel van Rock.blog.nl: het bijéénbrengen van verschillende generaties onder de rockvlag. Dat drummer Luka Poel slechts veertien jaar oud is weerhoud hem er niet van om een drumsolo te geven bij het allereerste grote optreden van zijn band begin dit jaar in Paradiso. Hulde. Drumsolo’s zijn (veeeeeeeeel te) zelden te horen. Toetsenist Robin Piso hanteert de Hammond Orgel, natuurlijk een absolute ode aan de oude (blues)rockhelden uit de jaren zestig en gitarist Pablo Poel is een waar talent. En het publiek is op deze avond zeer gevarieerd in leeftijd. Veel concertdebutanten die op deze manier van hun leeftijdgenoten gepresenteerd krijgen wat Rock is. Een soort vleesgeworden versie van een best redelijke film van Jack Black, zeg maar. Hier: optreden bij de Wereld draait door eind vorig jaar(maar dan een heel nummer in plaats van de hijkele verplichte minuut). Hieronder 5 to 1/Yellow Rat Magic blues in Paradiso:

Overtuigd? Data deze maand: 5 maart in Luxor Live (Arnhem), 21 maart in 013 (Tilburg), 27 maart in Atak (Enschede) en 28 maart in Tivoli (Utrecht).

Animal van de Muppets gisteren in de Melkweg

De Secret Machines hebben gisteravond in de Melkweg bewezen dat een driemansformatie met gemak een tent leeg kan blazen. Oorverdovend. Drummer Phil Karnats’ voornaamste invloeden zijn waarschijnlijk Animal van de Muppets en Bonzo (R.I.V.). Ongetwijfeld heeft ie een goed contract met - wegens uitzinnige angst voor sluipreclameclaims passen we deze merknaam aan – Zoldjin.

Maar er valt natuurlijk altijd wat te zeiken. De stem van Brandon Curtis laat wel wat te wensen over. Er zit weinig overtuiging achter en het klinkt allemaal behoorlijk monotoom. De Secret Machines zijn instrumentaal op hun best. Wel hebben ze er erg veel moeite mee – mogelijk een bewuste keuze wegens het onderbezettingsprobleem – om tracks van het laatste album er even straf uit te krijgen als op plaat. De heren maken ook in hun podiumpresentatie – namelijk geen – duidelijk dat ze studiomuzikanten zijn. Voor de toegift leek het er zelfs op dat de Britten zonder een woord gerept te hebben naar de kleedkamer wilden gaan. Dat zou een unicum zijn geweest, een BZW. Maar helaas, Curtis bedankt alsnog het publiek.

En geen voorprogramma…dus om tien uur was het feest alweer voorbij.

Wishbone Ash en een hap door de keel

Even ver vooruit in de agenda: Wishbone Ash, 28 augustus in de Open keuken (Doetinchem). Nee, geen onzin. Kan je eerst een hapje eten en dan een stokoude band zien optreden. De Charlie Watts-leeftijd hebben ze weliswaar nog niet bereikt, maar de leden van Wishbone Ash zijn zeker genomineerd voor de categorie sterven op het podium. De band bestaat officieus al sinds 1966, de eerste plaat is echter in 1970 uitgekomen. En deze spelen ze live nog steeds.

Progrockconcerttip van heb ik jou nu eindelijk hier

Vrijdag 10 en zaterdag 11 april staat de Boerderij te Zoetermeer geheel in het teken van Prog. Rock/Metal. Nu ga ik geen beschrijving vuil maken aan iedere Dream Theater-kloon die langs komt fietsen. Wel aan de hoofdact van zaterdag: Pure Reason Revolution. Zweeven en speesen in de stijl van Pink Floyd met vrouwenzang (enkelvoud dan wel maar dat is geen woord, zie plaatje), dromerige effecten en andere elfentruukjes: daar gaat het allemaal niet om. Dat doen er wel meer. Deze Britten zijn in staat om goedlopende melodieën te schrijven zonder totaal onlogische zijsprongen en van die onprettige tijdsschema’s die het maken dat je voor het eerst in je muziekliefhebbende loopbaan een ceedeetje van je balkon wil smijten voordat de overstuurde ‘die-gast-denkt-zeker-dat-het-een-gitaar-is-syntesizersolo’ helemaal een einde maakt aan je goede humeur die tot stand kwam omdat de buurman een keer besloot niet om acht uur ‘s ochtends op een zaterdag te gaan beginnen met het ophangen van schilderijtjes en je daarmee letterlijk getikt maakt. Hijg hijg. Anyhoe: wonderschoon. Gaat dat zien. En anders in ieder geval horen. Voor wie deze band reeds gehoord heeft en natuurlijk meteen een kaartje heeft gehaald: op 9 maart moet er een nieuwe plaat verschijnen.

Counting Crows in Ahoy

De Counting Crows verblijden Nederland met een bezoek aan Ahoy op 4 mei. Voor Brabanders mooi balen: de Countryrockers waren aanvankelijk geboekt in de Brabanthallen afgelopen december. Wegens onverwachte verplichten in eigen land is dit verplaatst. In de maand ervoor gaan ze toeren door Nieuw Zeeland en Australië. Als voorprogramma van The Who. Een nogal ongebruikelijke combinatie. Ziet iemand Adam Duritz onder het oplezen van gedichten drumstellen aan gort rammen?

Arctic Monkeys op Lowlands; voorverkoop start zaterdag

De Arctic Monkeys komen naar Lowlands. De voorverkoop voor Biddinghuizen start zaterdag en dus worden de eerste acts bekendgemaakt. Vijf tot zo ver. De Arctic Monkeys komen met een nieuw album dit jaar. De opnames zijn grotendeels afgerond, maar er is nog geen definitieve datum geprikt om de derde langspeler uit te brengen. Een samenwerking met Josh Homme en de woestijn als inspiratiebron. De Arctic Monkeys hebben binnenkort hun eigen Dessert Sessions. Maar voorlopig doen we het met het oude materiaal.